Testimonial Ving Tsun Kung Fu
Gast training in Amersfoort door Ed Blom
dinsdag, 4 december 2012 20:00
Dit keer waren wij de gast op de Ving Tsun school van Barnoud Vos. De locatie bevind zich op een bedrijfsterrein in Amersfoort. Via een stalen trap gaan we de school binnen. We worden verwelkomd door Barnoud en Fabian. Circa 20 leden trainen Siu Lim Tau.
De zaal ademt Fighting Spirit uit. Een kleine boksschool met posters van ring vechters. Boksers als Don Diego Poeder, Raymond Joval en Mohammed Ali staren ons vanaf deze muren aan. Hier heeft in de loop der jaren vast veel bloed en zweet gevloeid. Een houten vloer, meer dan genoeg bokszakken en een goede Wooden Dummy. Een perfecte locatie voor ons Ving Tsun.
Zoals gewoonlijk laten we eerst wat Chi Sau trainen, dat geeft een goed beeld van iemands Ving Tsun. Er wordt stevig en intensief getraind, daar hou ik van.
Na korte tijd geef ik een Pak Sau oefening omdat die aanleert om vooral snel om te schakelen in plaats van kracht tegen te houden. Later bouwen we deze uit met enkele variaties. Ook de stoot vanuit de heup en elleboog trainen we zorgvuldig. Ook hier wordt weer veel inzet getoond. Kung Fu staat voor hard werken, dus dat zit wel goed.
Silvano en ik hebben een mooie trainingsavond meegemaakt. We zien uit naar een volgende keer.
Ed Blom.
.
.
.
Mijn ervaring met Ving Tsun Kung Fu
Hallo allemaal,
Ik wil me graag even voorstellen.
Ik ben Melvin van der Geld en ik ben op dit moment (2004) 3 e jaars CIOS student.
In mijn 2 e leerjaar heb ik stage gelopen bij Barnoud Vos. Ik had als klein keuze vak zelfverdediging op school en moest hier voor stage lopen. Mijn keuze om bij Ving Tsun stage te gaan lopen was eigenlijk al snel gemaakt, dit kwam omdat ik Barnoud al een lange tijd ken en aardig wat gehoord had over het Ving Tsun systeem, waardoor ik er graag meer van wou weten.
De eerste lessen was het veel omschakelen van techniek en denk wijze van de vechtsporten omdat ik ook 3 uur per week kickboksen en veel verschillende vechtsporten kreeg op school. Na enige tijd met Ving Tsun bezig te zijn ging dat al een stuk makkelijker.
De warming up kon ik al snel over nemen van Barnoud dit kwam omdat ik op het CIOS hier veel over geleerd had. Nadat ik het systeem van Ving Tsun een klein beetje begon te begrijpen ging het allemaal erg snel. Ik mocht al snel de jongeren groep les geven. Ook hier leerde ik zelf weer veel van omdat ik zelf moest gaan uit puzzelen hoe je het beste de verschillende technieken aan kon leren. Dit ging niet altijd helemaal goed en gelukkig was Barnoud er dan ook om mij hier in bij te staan.
Al snel zat ik op het niveau van de volwassen groep. Het ging zelfs zo snel dat ze af en toe in de lessen bij het CIOS de kluts helemaal kwijt waren tijdens het sparren. De mogelijkheden die ik creëerde tegenover de andere vechtsporten van mijn tegenstanders vonden ze niet altijd even leuk. Ze konden weinig tegen de effectiviteit van het Ving Tsun systeem doen.
Ook de leraar op school knipperde af en toe even goed met zijn ogen. Vooral bij het afweren van kleding aanvallen en verwurgings aanvallen die hij bij mij wou inzetten. Bij de technieken die mij aangeleerd werden op het Cios was je eigenlijk al te laat omdat je tegenstander je kleding of keel al vast had. Bij Ving Tsun ben je je tegenstander al meteen voor omdat je niet eerst gaat verdedigen en dan pas aanvallen. Ik merkte dus al snel op dat Ving Tsun één van de meest doordachte vechtsystemen is.
Als je begint met Ving Tsun heb je geen idee wat je te wachten staat. De bewegingen voelen erg onnatuurlijk en niet logisch maar, als je het een tijdje beoefend dan zal je merken dat er steeds meer puzzel stukjes in je hoofd gaan samen vallen en toch blijf je merken dat je puzzel nog lang niet af is en dat je altijd kan blijven door trainen om jezelf te verbeteren. Dat vind ik één van de mooiste dingen van het Ving Tsun.